Δημιουργώντας μια νέα επιχείρηση

0
502

Δημιουργώντας μια νέα επιχείρηση

Πήρατε την σημαντική απόφαση να ξεκινήσετε την δική σας επιχείρηση και δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε;
Η ομάδα της Labreco, είναι δίπλα σας για να σας στηρίξει σε κάθε σας βήμα!
Δύο πολύ σημαντικά θέματα που οφείλει κάποιος να αποσαφηνίσει πριν κάνει τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση είναι τα εξής:

• Ποιο είναι το ακριβές προϊόν ή/ και η υπηρεσία σας;
• Ποια είναι η αξία που προσφέρετε στην αγορά και γιατί να αγοράσουν από την επιχείρηση σας;

Ας κάνουμε μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης των βημάτων για την δημιουργία μιας βιώσιμης νέας επιχείρησης:

Η επιχειρηματική Ιδέα!

Ξαφνικά σαν να φώτισε μία λάμπα μέσα στον κεφάλι σας!!! Έχετε σκεφτεί μία εξαιρετική ιδέα! ‘Όμως τι κάνει μια ιδέα ξεχωριστή; Ποιος θα σας προσυπογράψει ότι δεν θα κάνετε «μία από τα ίδια»;

Δημιουργώντας μια νέα επιχείρηση η επιχειρηματική ιδέα

Πρώτο και κύριο είναι  να εξετάσουμε την επιχειρηματική μας ιδέα! Δύο πράγματα πρέπει να έχουμε σίγουρα στο μυαλό μας :

  1. Το προϊόν ή η υπηρεσία που αφορά η ιδέα, ΠΡΕΠΕΙ να ικανοποιεί μια ανάγκη.
  2. Το προϊόν ή η υπηρεσία που αφορά η ιδέα, ΠΡΕΠΕΙ να επιλύει ένα πρόβλημα.

Μπορούμε να απαντήσουμε, ποια ανάγκη εξυπηρετεί η συγκεκριμένη ιδέα και ποια είναι η μεγάλη εικόνα αυτού που θέλουμε να ξεκινήσουμε;

«Εάν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας, θα πας εκεί που κοιτάς!»

Αφού καταλήξετε ποια είναι η επιχειρηματική σας ιδέα, δηλαδή τι θέλετε να κάνετε επιχειρηματικά, τότε προχωρήστε ένα βήμα παρά πέρα. Που θέλετε να φτάσετε μετά από 10 χρόνια; Πως φαντάζεστε την επιχείρηση σας τότε; Μπορείτε να δείτε την μεγάλη ιδανική εικόνα του εγχειρήματος σας;

Αυτό το βήμα είναι θεμελιώδες. Χωρίς όραμα δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να δείτε πού θέλετε να φτάσετε ώστε να «σχεδιάσετε» τον χάρτη που θα σας οδηγήσει εκεί.

Αφού ξεκαθαρίσετε προς τα πού θέλετε να πάτε, τότε το επόμενο βήμα είναι να απαντήσετε την εξής ερώτηση:

Γιατί θέλετε να πάτε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ποιος είναι ο σκοπός σας;

Μέχρι να φτάσετε εκεί που θέλετε , θα περάσετε αρκετές εμπειρίες, πολλές ώρες εργασίας και προσπάθειας. Η αγορά ακόμα δε θα σας γνωρίζει και δε θα σας εμπιστεύεται.

Γιατί λοιπόν θέλετε να ξεκινήσετε;

Ποιος είναι ο βαθύτερος σκοπός και τα κίνητρά σας;

Ποια εσωτερική σας κλίση;

Υπάρχει κάποια βαθύτερη ανάγκη που θέλετε να καλύψετε εσωτερικά;

Σας ολοκληρώνει αυτό που πάτε να κάνετέ; Σας Εκφράζει;

Τι θα συμβεί εάν τελικά δεν δημιουργήσετε ποτέ αυτήν την επιχείρηση;

Αν καταφέρετε να απαντήσετε στα ΓΙΑΤΙ σας, τότε αυτές οι απαντήσεις θα είναι η κινητήριος δύναμη, που θα σας παρακινεί να προχωράτε μπροστά χωρίς να κάμπτεστε, να πετυχαίνετε τους στόχους που βάζετε.

Πριν ξεκινήσετε ελάτε να κάνουμε  εκτενή Έρευνα και Ανάλυση της αγοράς που απευθύνεστε

Η έρευνα είναι κάτι που δεν θα σταματήσει ποτέ. Στην αρχή όμως είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ανάλυση Ανταγωνισμού:  Τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς; Ανταγωνιστές μαθαίνουμε: Τι κάνουν, ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές τους,  τι δεν κάνουν που μπορούμε να κάνουμε εμείς.  Ποιοι είναι οι άμεσοι και έμμεσοι ανταγωνιστές της επιχείρησης; 

Έπειτα θα δούμε ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς μας και των πελατών μας, απαντώντας τις παρακάτω ερωτήσεις:

Ποια ανάγκη των ανθρώπων εξυπηρετεί η επιχειρηματική σας ιδέα;

Ποιο είναι το κενό στην αγορά που έρχεται να καλύψει; Ποιο πρόβλημα λύνει;

Ποιο είναι το σημείο διαφοροποίησης και το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα;

 

Αποτελεσματικός Σχεδιασμός Εγχειρήματος

Αποτελεσματικός Σχεδιασμός Εγχειρήματος

Ο επιχειρηματικός σχεδιασμός είναι η διαδικασία αυτή που θα βοηθήσει να σχεδιάσουμε έναν ακριβή χάρτη για την πορεία τόσο σε σχέση με την ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων όσο και με το τι πρέπει να προηγηθεί.

Προσωπική Ανάπτυξη Δεξιοτήτων 

Ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες , ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία που πρέπει να έχετε πριν ξεκινήσετε και κάνετε την σύσταση της επιχειρήσεις σας.

  • Ανάπτυξη Δεξιοτήτων που αφορούν την Επιχειρηματικότητα

Είστε Επιχειρηματίας, επαγγελματίας, έμπορος, διευθυντής επιχείρησης ; Που βρίσκεστε και που θέλετε να φτάσετε; Ανάλογα με το ποια θα είναι η θέση σας μέσα στην εταιρία, ανάλογα θα πρέπει να φροντίσετε για την εκπαίδευση σας.

Οι δεξιότητες που είναι απαραίτητο είτε να έχετε είτε να αναπτύξετε είναι οι εξής:

  • Πωλησιακή δεξιότητα: Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά, γιατί να αγοράσει κανείς το δικό σας ; Οι πωλήσεις είναι αυτές που θα φέρουν τα χρήματα της επιχείρησης.
  • Υγιής προβολή και αυτοπροβολή: Να μάθετε πώς να προβάλλετε με αξιόπιστο και πειστικό τρόπο την εργασία σας και τον εαυτό σας.
  • Τρόπος σύνδεσης με τους ανθρώπους και αποτελεσματικοί τρόποι επικοινωνίας: Μελετήστε ώστε μέσα από αυτήν την σύνδεση και την επικοινωνία να δημιουργείται η επαγγελματική σχέση.
  • Οικονομική διαχείριση: Mε ποιον τρόπο οφείλετε να διαχειρίζεστε  τα οικονομικά της επιχείρησης σας ώστε να έχετε τον έλεγχο διαχείρισης των πόρων σας.
  • Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων: Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο σας μέσα στην επιχείρηση. Πως θα βρίσκετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε μέσα από ανθρώπους που θα είναι οι συνεργάτες σας, πως θα  διοικείτε το προσωπικό σας με τρόπο ώστε και να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της επιχείρησης σας αλλά και να είναι και παραγωγικοί στην εργασία τους.

 

Αν όλα δείχνουν ότι η ιδέα σας δεν είναι μόνο εξαιρετική αλλά υπάρχει κενό στην αγορά και διαφοροποίηση στο σκεπτικό σας, τότε αναλύστε το εγχείρημα σας έχοντας υπόψιν τα παρακάτω:

  • Βρείτε την κατάλληλη ομάδα που θα πλαισιώσει το εγχείρημα σας.
  • Προσδιορίστε αναλυτικά την αγορά σας και τον ανταγωνισμό.
  • Προσδιορίστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος – υπηρεσίας σας.
  • Με ποιους χρειάζεται να συνεργαστείτε.
  • Ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο που θα ακολουθήσετε.
  • Τι χρήματα χρειάζονται και από πού θα αντλήσετε τα αναγκαία κεφάλαια.
  • Ποια είναι τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες της επιχείρησης.
  • Ποιο είναι το target group της επιχείρησης.
  • Ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική; Πόσο θα χρεώνετε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας.

Στο νέο σας εγχείρημα μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Συμβουλευτείτε ειδικούς σε θέματα Αγοράς, Καινοτομίας, Οικονομικών κτλ. Επικεντρωθείτε σε αυτό που ξέρετε να κάνετε καλύτερα χωρίς περισπασμούς.

Σχεδιασμός Στρατηγική μάρκετινγκ

Πως θα προβάλετε την επιχείρηση σας στην αγορά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε ξεκινώντας μια νέα επιχείρηση  είναι η ιστοσελίδα σας. Μέσα από την ιστοσελίδα θα διαμορφώσεις και θα επικοινωνήσεις το brand σου:  Επωνυμία, χρώματα, ποιοι είστε, που είστε, τι παρέχετε κλπ.

Επικοινωνήστε στον κόσμο το νέο σας εγχείρημα!! (social media, videos, οδηγοί αναζήτησης, τοποθεσία). Πολλοί ξεκινάν πρώτα με τα social media. Εξαρτάται από το budget που θέλει κάποιος να διαθέσει.

Marketing is everything and everything is marketing. Το μάρκετινγκ είναι μια σταθερή λειτουργία της επιχείρησης μέσα στον χρόνο και είναι απαραίτητη η συνέπεια και συνοχή στο μήνυμα που προβάλλετε στην αγορά, ένα ξεκάθαρο μέσα στον χρόνο πλάνο προβολής και προώθησης της εταιρίας, χρόνο και χρήματα. 

Ξεκάθαροι Στόχοι και ξεκάθαρα Σχέδια για

Ηγεσία (Leadership): ώστε η επιχείρηση σας να συμβαδίζει σύμφωνα με τις αρχές που ξεκινά

Branding: για είστε σίγουροι ότι δεν  υπάρχει κενό ανάμεσα στην αξία που πιστεύετε ότι προσφέρει το προϊόν ή η υπηρεσία σας και αυτό που νοιώθει η αγορά για αυτή την αξία

Διοίκηση (Management): για να πραγματοποιούνται οι στόχοι της επιχείρησης σε εύλογο χρόνο και δεν υπάρχει επαρκής αξιοποίηση των πηγών που διαθέτει

Άνθρωποι (People): οι άνθρωποι της επιχείρησης σας να αναπτύσσονται ή να αλλάζουν προς το καλύτερο ή δεν υπάρχουν διαδικασίες ενθάρρυνσης τους ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αυτής της ανάπτυξης

Παράδοση (Delivery): η εμπειρία που απολαμβάνει ο πελάτης με την παράδοση και χρησιμοποίηση του προϊόντος ή της υπηρεσίες σας να είναι επαρκής σχετικά με την ικανοποίηση του

Πωλήσεις(Sales):οι πωλητές σας να έχουν όλα τα επιχειρήματα που χρειάζονται για να δίνουν ολοκληρωμένες απαντήσεις στους πελάτες ώστε να τους δίδεται η αίσθηση και η εντύπωση ότι ήρθαν στο κατάλληλο μέρος και αγοράζουν το κατάλληλο προιόν/υπηρεσία

Λειτουργίες /Διαδικασίες (Operations): να υπάρχει ένα σύστημα σύνδεσης όλου του οργανογράμματος και όλων των πηγών (εμπράγματων και μη) της επιχείρησης με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μεγάλος βαθμός επάρκειας και απόδοσης

Χρηματοοικονομικά (Finance): να ξέρετε ποια είναι η ροή του χρήματος μέσα στην επιχείρηση, πού πηγαίνουν και γιατί

Marketing: να μαθαίνετε συνέχεια σχετικά με το προφίλ των πελατών σας (ποιοι είναι αυτοί που θέλετε να προσεγγίσετε), πού θα τους βρείτε και τι πραγματικά ζητούν να τους προσφερθεί.

Οι άνθρωποι της επιχείρησης: Διαλέξτε τους  με σοφία

Φροντίστε να βρείτε αυτούς που έχουν και δεξιότητες αλλά κυρίως αυτούς που μοιράζεστε την ίδια επαγγελματική ποιότητα. Μιλήστε τους για το όραμα σας . Αν τους δείτε ότι ενθουσιάζονται με αυτό και παράλληλα μπορούν να προσφέρουν εξειδίκευση, γνώσεις και δεξιότητες για την υλοποίηση του σκοπού της επιχείρησης τότε προχωρήστε. Το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο δεν είναι το θησαυροφυλάκιο ή το ταμείο της επιχείρησης αλλά οι άνθρωποι της: τόσο οι Εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί συνεργάτες.

Νομιμοποίηση – Σύσταση εταιρίας ή έναρξη ατομικής επιχείρησης

Ποια νομική μορφή θα έχει η επιχείρηση σας; Θα είναι ατομική, ομόρρυθμη, ετερόρρυθμη, ΙΚΕ, εταιρία περιορισμένης ευθύνης, ανώνυμη εταιρία;

Κάθε μορφή επιχείρησης έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα οπότε η απόφαση σας για το θέμα αυτό είναι σημαντική και καθοριστική και χρειάζεται να εξετάσετε όλες τις παραμέτρους μέχρι να αποσαφηνίσετε τι ταιριάζει στην περίπτωση σας.

Εμείς μπορούμε να σε υποστηρίξουμε εκτός από τα παραπάνω να βρείτε την μορφή της επιχείρησης που ταιριάζει στους στόχους που έχετε βάλει καθώς και να βγάλετε και την αντίστοιχη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, αν χρειάζονται.

Σίγουρα υπάρχουν διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν καθώς και οργανισμοί που θα χρειαστεί να επισκεφτούμε για την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών. Αν έχετε όμως  έναν έμπειρο λογιστή – φοροτεχνικό – νομικό – σύμβουλο επιχειρήσεων όπως είμαστε εμείς, τότε αναλαμβάνουμε όλο αυτό το κομμάτι και σε καθοδηγούμε βήμα βήμα για να ξεκινήσει η επιχείρηση σας γρήγορα και άμεσα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ