Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με προνομιακή γεωγραφική τοποθεσία, πλούσιο και ποικιλόμορφο πολιτισμό και ασύγκριτη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά με ήπιο κλίμα και μεγάλη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποτελεί μια σύγχρονη και ασφαλή ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία πλέον προσφέρει στους εκτός συνόρων επενδυτές ένα άκρως ελκυστικό τοπίο για την ενίσχυση και υποστήριξη κερδοφόρων επενδύσεων ενώ δίνει τη δυνατότητα μεγάλων ευκαιριών σε όσους αποφασίσουν τώρα μια επένδυση σε αυτή.

Κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως με σταθερά αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, αποτελώντας μια επεκτεινόμενη τουριστική αγορά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Οι άριστες υποδομές, η εύκολη πρόσβαση καθώς και η μοναδική μορφολογία της χώρας διαμορφώνουν ένα πολύ ελκυστικό πεδίο για τουριστικές επενδύσεις με άμεσα κέρδη.

Παράλληλα το ηλιακό, αιολικό και γεωθερμικό δυναμικό της, την καθιστούν μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας με χρήση Α. Π. Ε. στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει τις υποδομές και τις εκτάσεις γης για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα καθώς και για γεωθερμικά συστήματα υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας, που σε συνδυασμό με την απελευθέρωση παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, συνθέτουν ένα ελκυστικό περιβάλλον κερδοφόρων επενδύσεων στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.


Επένδυση στην ύφεση

Ορισμένοι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν της πτώσης των αγορών από short selling μετοχών, ομολόγων ακόμα και επαγγελματικών ακινήτων. Ουσιαστικά , ένας επενδυτής προσδοκά να πωλήσει και να αγοράσει λόγω της ύφεσης σε χαμηλότερη τιμή . Το πρόβλημα είναι, η τεχνική αυτή κρύβει παγίδες και θα πρέπει να ακολουθείται μόνο από πιο έμπειρους επενδυτές.

Μια άλλη φυλή των επενδυτών χρησιμοποιεί την ύφεσης σαν μια περίοδο που μπορούν να αγοράσουν αξίες σε χαμηλότερες. Πρόκειται για επενδυτική στρατηγική που ακολουθείται σε μετοχες , επιχειρήσεις αλλά και σε ακίνητα. Γνωρίζοντας ότι η ύφεση κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα επιστρέψουν οι καλύτερες μέρες αξιοποιούν την ρευστότητα για να αγοράσουν φθηνά και περιμένουν...Η παγίδα κρύβεται στην προοπτική να προκύψουν απρόβλεπτα προβλήματα ρευστότητας.

Υπάρχει ακόμα ένα άλλο είδος του επενδυτή, το οποίος βασίζεται στο χρόνο και ξέρει να περιμενει . Οπαδός της μακροπρόθεσμης επένδυσης που αγοράζει με πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στην διάρκεια της ύφεσης προσπαρμόζει το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκο διασπείρωντας και προσαρμόζωντας τον επενδυτικό κίνδυνο και  κατεβάζοντας τον μέσο κόστος  κτήσης.

Φυσικά για το καθένα ταιρίαζει μία διαφορετική στρατηγική. Πολλοί από εμάς δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν πολύ. Ταυτόχρονα, πολλοί επενδυτές δεν έχουν το στομάχι για πιο επικίνδυνες τεχνικές όπως το short selling. Το κλειδί είναι λοιπόν να κατανοήσετε την κατάστασή και στη συνέχεια να επιλέξετε ένα στυλ που λειτουργεί για σας. Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε κοντά στη συνταξιοδότηση, η μακροπρόθεσμη προσέγγιση σίγουρα δεν είναι για σας . Αντί λοιπόν να είστε στο έλεος της χρηματιστηριακής αγοράς, η διαφοροποίηση σε άλλα στοιχεία ενεργητικού, όπως ομολογίες, η χρηματαγορά, Ακίνητη περιουσία κ.λπ.είναι περισσότερο χρήσιμα.


Ανάπτυξη επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Βοηθά στην εκτίμηση της βιωσιμότητας της επιχειρηματικής ιδέας σε μια συγκεκριμένη αγορά.

Παρέχει στον επιχειρηματία τη δυνατότητα να προγραμματίσει καλύτερα το σχεδιασμό των λειτουργικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Χρησιμεύει στη συγκέντρωση κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση της νέας επιχείρησης, από start-ups και crowd-funding μέχρι χρηματοδότηση από επιχειρηματικά funds του εξωτερικού.

Εκτίμηση των πιθανών κινδύνων και των εναλλακτικών στρατηγικών ή σεναρίων που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να επιτευχθούν οι αντικειμενικοί στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου.

Τακτοποίηση των νομικών ιδρυτικών ζητημάτων της εταιρίας ή της δραστηριότητας και όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών από την πρώτη μέρα οργάνωσης του επιχειρηματικού πλάνου.

Καινοτομία

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η καινοτομία μπορεί να οδηγήσει μια επιχείρηση στην αύξηση της παραγωγικότητάς της. Η απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μίας επιχείρησης, μέσω της καινοτομίας, την βοηθάει να αντεπεξέλθει στις καθημερινές αλλαγές και στις αλλεπάλληλες προκλήσεις της αγοράς.

Σε μια μικρή επιχείρηση είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για καινοτομία, καθώς είναι πιο εύκολα να αποτύχει και να οδηγηθεί σε κλείσιμο. Αντιθέτως, μια μεγάλη επιχείρηση, λόγω του μεγέθους της και των διαφόρων λειτουργιών της, είναι πιο δύσκολο να υιοθετήσει μια νέα καινοτομία, χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείεται.

Η καινοτομική επιχειρηματικότητα λαμβάνει καθημερινά όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει μια επιχείρηση να επιβιώσει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει. Η καινοτομία στην επιχείρηση προκύπτει όταν υιοθετούνται δημιουργικές ιδέες, που μπορούν να υλοποιηθούν με βάση τα δεδομένα λειτουργίας της επιχείρησης. Με την καινοτομία αποκτάται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και η επιχείρηση μπορεί να ανταποκριθεί στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η καινοτομία στην οποία θα προχωρήσει η επιχείρηση εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται και από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν.


«Επιχειρηματικότητα είναι η δημιουργία καινοτόμου οικονομικής οργάνωσης (ή δικτύου οργανώσεων) με σκοπό το κέρδος ή την ανάπτυξη σε περιβάλλον ρίσκου και αβεβαιότητας. » (Dollinger, 1999: 4)